Co je kolagen?

Kolagen je vláknitá ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25 - 30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti, což jistě nejsou zanedbatelná čísla. Nicméně pochopitelná, vždyť vazivo je součástí naprosté většiny orgánů.
Slovo kolagen má původ v řeckém kolla, což znamená klih. A právě klih se vařil ze zvířecích šlach.
Kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za pohyb bez bolesti, tedy za zdravé klouby a vazy.
S postupem věku ovšem naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Vazivo přichází o svou elasticitu a zdá se, jako bychom vysychali.
Aminokyselinové složení kolagenu
Molekuly kolagenu tvoří převážně: glycin (nejjednodušší neesenciální aminokyselina tvořená dvěma uhlíky), prolin (neesenciální aminokyselina, 2-pyrrolidinkarboxylová kyselina), hydroxyprolin (přírodní aminokyselina, derivát pyrrolu, vznikající hydroxylací prolinu za účasti kyseliny askorbové) a hydroxylysin (přírodní aminokyselina, vzniká hydroxylací bazické esenciální aminokyseliny lyzin za účasti kyseliny askorbové).
Základní jednotkou kolagenu je tropokolagen - řetězce alfa 1 a alfa 2 tvořící trojitou spirálu. Kolagenní vlákna jsou měkká, ohebná, nepružná a vysoce pevná v tahu. Údajně je mm2 kolagenních vláken schopen udržet váhu 50 kilogramů.
Typy kolagenu
Existuje nejméně 27 typů kolagenu, přičemž z 90 % se jedná o typ I, přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Další významné jsou: typ II obsažený v chrupavkách a typ V, který tvoří stěny krevních cév. Pro embryonální vývoj je pak charakteristický kolagen typu III.
Kolagen typu I je využíván ve zdravotnictví, v chemickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.