Proč se kolagen používá...

... v potravinářství? ... v kosmetice? ... ve zdravotnictví a farmacii? ... v laboratořích a při výzkumu?
Kolagen v potravinářství?
Kolagen, který obsahují potravinové doplňky, želatinové bonbony, aspiky, tlačenky apod. slouží jako výživa kloubů, vaziv a napomáhá zvyšování pevnosti chrupavek.
Kolagen v kosmetice?
Kolagen přidávaný do kosmetických přípravků velice účinně pomáhá hydratovat pokožku a předcházet stárnutí.
Kolagen ve zdravotnictví a farmacii?
Kolagen není toxický, je velmi tvárný, lze ovlivňovat jeho vstřebatelnost a většina jeho fyzikálních, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností se dá upravit tak, aby plně vyhovovaly požadovaným účelům. Z těchto důvodů je skvělým materiálem pro výrobu cévních protéz, šicích nití a hemostatik nebo se využívá jako nosič léčiv.
Kolagen v laboratořích a při výzkumu?
Tkáňové inženýrství využívá kolagen jako scaffold, tedy nosič pro pěstování tkáňových kultur, např. kmenových buněk. Jako hlavní složka extracelulárních matrix totiž právě kolagen dokáže vytvořit ideální podmínky pro růst buněk. Při pěstování buněčných kultur totiž podporuje uchycení, růst, dělení a migraci buněk.Vědci ve 3D kolagenních systémech studují například buněčnou migraci, proliferaci, apoptózu, angiogenezi a právě již zmiňovanou tvorbu nové tkáně.
Kolagen věda často využívá při vývoji umělých orgánů a tkáňových náhrad.
Nás ale nejvíc budou zajímat účinky kolagenu na lidský organizmus.