Základní produkty na bázi kolagenu

Nejznámějšími přírodními kolagenovými produkty, které lze i v domácím prostředí získat ze zvířecích šlach, kostí a kůží, jsou bezesporu želatina a klih.
Klih
Vyvářením šlach, kostí a kůží zvířat lidé už od starověku získávali klih, tedy velice účinné lepidlo. Klihem, nanášeným samozřejmě za horka, se lepilo hlavně dřevo, plsti, později i pergamen. Klih patřil neodmyslitelně k životu člověka, který byl zvyklý šetřit a spotřebovat vše, co po porážce zvířete zbylo. Používal se v domácnosti, v mnoha řemeslech a dokonce i malíři ho přidávali jako přísadu do barev.
Želatina
Tento přírodní produkt získávaný hlavně z hovězích a vepřových šlach, kůží a kostí je zdrojem čistého a dobře stravitelného kolagenu používaného nejčastěji v potravinářství. Podle dochovaných dokumentů se připravuje už od konce 17. století. Využívá se k výrobě slaných a sladkých aspiků, sulců, tlačenek, cukrovinek (želé bonbony, žužu), zahušťovadlo mléčných výrobků, krémů, dezertů atp.
Další použití želatiny:
kosmetika - želatina se používá při výrobě krémů, mýdel, šamponů
farmacie - želatina je zde využívána k výrobě kapslí, případně jako pojivo při tabletování
papírenství - želatina je jednou ze složek, která při výrobě papíru plní funkci pomocného pojiva a zvyšuje odolnost papíru proti vlhkosti
fotografické materiály - želatina se využívá jako pojivo při výrobě filmů i fotopapírů
výroba plastů - želatina slouží jako ochranný faktor
metalurgie - želatina je součástí elektrolytů, umožňuje výrobu čistých kovů
Nyní víme, že kolagen lze využít i jinde než doma v kuchyni nebo v dílně. Kolagen má opravdu mnohem širší možnosti využití, z nichž těmi nejvíce sofistikovanými se bezpochyby zabývá tkáňové inženýrství.